Underhåll

Här kan du ta del av nyttig information och tips på hur man vårdar sitt husdjur, mellan besöken, från topp till tass.

Trimning

Från Topp till Tass - Hundtrim och Katt trim - Trimning av taxAtt trimma innebär att man avlägsnar hårstrån med roten för att lämna plats åt ett nytt att växa fram. Man underhåller pälsen från döda hår och förnyar dess förmåga att stå emot temperatur, väta och smuts. Är pälsen mogen lossnar stråt lätt med hjälp av nyporna; ett litet antal strån åt gången dras med hårriktningen samtidigt som man ger stöd och mothåll i huden med andra handen. Om hunden ska trimmas eller klippas beror på vilken pälstyp hunden har. Det är i störst utsträckning de strävhåriga raserna som trimmas men även spaniels och settrar trimmas bitvis, i synnerhet i övergången mellan valp- och vuxen för att sätta en bra päls.

Trimma ofta – slipp nakenhunden!

Hunden bör trimmas ungefär 2 till 6 gånger om året, beroende på vilken ras man har och hur pälsen växer och ser ut. Vilket tidsintervall som krävs för att få en så kallad ”rullande päls” (där man vid trimning av det yttersta lagret frambringar/blottlägger ett kortare fräscht lager täckhår) varierar beroende på både ras och individ. Trimmar man för sällan blir resultatet snarare en så kallad strippning, vilket innebär att det enda lagret täckhår avlägsnas. Under finns endast ett mer eller mindre glest lager underull. Resultatet av en trimning som sker för sällan kan i värsta fall bli att hunden ser lite naken och luddig ut. Trimmar man med tätare intervall efter en strippning kan man snart vara på banan igen!

Badfritt i en månad!

Det är bra om den strävhåriga hunden inte badat på minst 14 dagar innan ert besök hos mig. Detta är för att optimera effektiviteten i trimningen. Det kan vara bra att på förhand veta att en del hundar reagerar med rodnad i huden efter att ha blivit trimmade. Vissa hundar är känsligare än andra. Det kan vara god idé att vänta 1-2 veckor med schamponering efter en trimning om man har en väldigt känslig hund. Då hinner hårsäckarna sluta sig något och en eventuell irritation eller i värsta fall inflammation kan undvikas. De olika schampoprodukterna jag använder i salongen är alla milda, och därför är det oftast helt problemfritt att bada hunden direkt i samband med trimningen men det är inte standard.

Visst kan man klippa en trimhund!

Kanske vill inte den sträva pälsen riktigt infinna sig trots att hunden tillhör en strävhårsras. Kanske blir trimningen obehaglig för hunden eller kanske har den hudbesvär. Då är alternativet att klippa! Äldre och sjuka hundar kan må bättre av att klippa. En del pälsar förblir hyfsat oförändrade efter att man börjat klippa i stället. Men i de flesta fall får man räkna med att pälsen kan skifta både struktur och färg. En mörk päls kan med tiden bli allt ljusare; svart kan skifta till silvrigt grå, brun kan skifta till ljust beige. Strukturen kan i de flesta fall komma att bli mjukare och motståndskraften mot väder och smuts försämras. Trots detta är det ibland det enda rätta för hunden.

Ju mer du underhåller, desto kortare tid tar behandlingen!

Hur lång tid det tar att trimma beror framför allt på hundens storlek. Ju större hund desto fler hårstrån är det som ska greppas. Även pälskvalité, var hunden befinner sig i sin fällningscykel och tiden sedan senaste trimning påverkar tidsåtgången. Underhåller du din hunds päls mellan trimningarna genom att t.ex. underullskamma påverkar det resultatet positivt.

Underullskammen

Med underullskammen tar du snabbt, enkelt och smärtfritt bort lös päls och underull från hundens päls. Det är ett väldigt bra verktyg för i princip alla pälstyper. Genom att använda kammen regelbundet minskar du också mängden hår som annars hamnar på golvet. I samband med trimmningen av din hund visar jag dig gärna hur man gör!

mars-coat-king

katt-dacke

Klippning

De flesta pälsar växer ca 1-1,5 cm per månad vilket innebär att de flesta raser mår bäst av en frisering var 8:e-12:e vecka. Detta är för att undvika att hunden/katten blir tovig och att pälsen orsakar ohygieniska förhållanden. Vill man unna sig och sitt husdjur det lilla extra kan det vara en god idé att lämna in husdjuret en gång utöver detta för bad och rengöring av tänder, öron, kloklippning. Kanske raka tassar och/eller nos. På så sätt förblir djuret konstant fräscht och välmående.

Sommarfrisyr

Det är ganska vanligt att jag som hundfrisör får förfrågan att raka ned hunden/katten på sommaren för att denne är så varm. Det kan då vara viktigt att poängtera att man inte bör klippa allt för kort eftersom pälsen också skyddar mot solens skadliga strålning. I många fall kan ett ordentligt bad med ullreducering vara tillräcklig lösning. Flera gånger har jag även mötts av ordentligt överviktiga hundar med dessa överhettningsbesvär. Då är pälsens längd det mindre problemet. Mindre/bättre foder och mer motion kan då vara en avgörande åtgärd.

effilering

 Vinterfrisyr

Det är viktigt att fortsätta besöka hundfrisören även under vinterhalvåret. Många tänker att de vill låta bli att klippa hunden på vintern för att det är kallt. Detta medför oftast en överväxt och tovig päls som är svår att ta hand om för djurägaren och som dessutom drar in överdrivet med grus. När kramsnön kommer blir hunden förvandlad till en michelingubbe efter bara några minuter ute. Lösningen blir kanske att köpa en overall till hunden. Tyvärr medför en sådan lätt massiva tovor med hjälp av friktion och den statiska elektriciteten som gärna bildas i pälsen pga den torra luften under vinterhalvåret. Under tovor, men även lång päls som knappt hinner torka upp mellan promenaderna, trivs svamp. Nej, att hoppa över friseringen på vintern medför inte sällan snarare ogynnsamhet för hunden. Självklart kan jag istället anpassa hundens frisyr efter utetemperaturen! Tänk på att även lång päls måste vårdas/toppas.

Den så kallade ”tovåldern”

Då din valp växer upp kommer den fjuniga ostyriga valppälsen att bytas till en grövre, tjockare, blankare och därtill mer motståndskraftig päls. Detta stadie kallas ofta”tovåldern” eftersom den lossnande valppälsen filtar ihop sig och bildar knutor eller stora schok. Det kan vara svårt eller omöjligt att hinna hålla efter med borstningen. Många undrar; “Vad gör jag för fel?” Då kan det vara skönt att veta att det är normalt och övergående. För att undvika och underlätta kan man antingen bada och föna pälsen minutiöst, ibland så ofta som en gång i veckan. Eller så man klippa kortare eller helt klippa ned under den perioden unghunden tovar. Att klippa kan i många fall vara det bättre alternativet för både hund och matte/husse. Pälsen brukar tappa lyster och struktur under tovåldern och det kan därför vara enklare att ge pälsen en nystart genom att klippa bort all valppäls direkt.

kloklippning

Klor

Hur ofta klorna behöver klippas är väldigt individuellt och i vissa fall beroende på slitage. Ibland behövs det en gång i veckan, ibland kan det räcka med var annan månad.

Många djurägare blir väldigt osäkra när det kommer till kloklippning. Många är rädda att klippa i pulpan och att hunden ska få ont och börja blöda. Att dra ut på kloklippningen leder naturligtvis till att hundens klor blir längre och har man otur kan klorna – i synnerhet sporren, en bit upp på benet – växa in i trampdynorna och skapa smärta för hunden.

Rivmärken i parketten, klor som fnasar sönder eller till och med klobrott vid lek kan vara tecken på att klorna är för långa. Så har du ett evinnerligt klippklapper i golven hemma? Då kan det vara skönt att lämna in hunden hos mig i några minuter! Jag är säker på handen och lugn och trygg vilket hunden känner av! Att bli av med överväxta klor är en befrielse!

Kloklippning ingår alltid i övriga behandlingar, men erbjuds självklart som enda behandling.

Tandsten

Besvär med tandsten och dålig andedräkt är oerhört vanligt och blir snabbt ett stort problem för både hund och ägare. Tandsten leder ganska fort till tandköttsinflammation som i sin tur, utan behandling kan leda till tandlossning och smärtan blir mycket svår för hunden om det hunnit bli rotinflammation. Det finns olika sätt att förebygga tandsten. Det som är effektivast är att helt enkelt borsta hundens tänder med hundtandkräm. Det kanske låter lättare sagt än gjort men om man börjar tidigt och/eller gör det regelbundet så vänjer sig hunden vid behandlingen. Ett alternativ, mindre effektivt men bättre än ingenting, är att alltid ha i tanken att hunden ska tugga. Friktion motverkar uppkomsten av beläggningar.
Jag rengör skonsamt hundens tänder. (Har det gått för långt behöver veterinär uppsökas.) Denna rengöring ingår i övriga behandlingar om behovet finns och hunden är medgörlig.

fastingborttagning-hund

Fästingar

I Sverige är det vanligast att fästingen är aktiv mellan mars och början på november då termometern visar över 5-7 grader varmt. Oftast sitter de på ett grässtrå 10-20 cm från marken och väntar på att ett djur eller människa ska passera. Vill det sig illa sätter sig fästingen på din hund och sitter där i 3-11 dagar och suger blod. Den släpper sedan taget och faller till marken.

Vanliga sjukdomar som hunden kan få är Anaplasma, som är en bakteriell infektion. Fästingen måste ha sugit blod i minst ett dygn för att överföra smittan. Inkubationstiden är en till två veckor och vanliga tecken är feber och trötthet samt dålig aptit, mag- och tarmstörningar. Infektionen behandlas av veterinär. Borrelia är en sjukdom som ofta drabbar hundar. Den orsakas av en bakterie som fästingen bär med sig. Här gäller det också att fästingen måste suga blod i minst ett dygn. Inkubationstiden kan vara upp till fem månader och symtomen är trötthet, feber och ömma, stela leder. Borrelia behandlas av veterinär. Visar hunden tecken på något av det ovanstående är det viktigt att man uppsöker veterinär för att utreda orsaken.

Du skyddar effektivt hunden/katten mot fästingar med olika läkemedel som finns att köpa på apoteket.